Boeken Leestip

Leestip 10: Brugpieper Roos Vink: Ukkepuk!

 

Onze samenwerking met de Bibliotheek levert ook elke maand een leestip op, de laatste van dit schooljaar is een mooie voor de zomervakantie: Ukkepuk! Zit jij in groep acht, dan zijn dit je laatste dagen op de basisschool. In groep 8 ben je nog de grootste, maar straks… Ga jij de overstap bijna maken? Lees je in met dit grappige stripboekje. En wie weet, valt de werkelijkheid dan best mee…

 

Roos zit in de brugklas van het Enigmacollege en ze loopt tegen allerlei middelbare-school-problemen aan. Roos is nogal, eehm, klein. Haar vriendin Alana is ongeveer twee keer zo lang, maar verder zijn ze precies hetzelfde. Gelukkig zit Alana ook op het Enigmacollege. Samen zoeken ze de weg in het vreselijk grote gebouw waar ongeveer elke week een vleugel aangebouwd wordt. En proberen ze wijs te worden uit contextmappen, werkcorrecties, puntnormen, wildroosterdagen en caroussellessen. Snap jij het nog…?

 

Gelukkig zijn er ook leuke dingen. Bijvoorbeeld in het stripje Een fijn vak. (Zonder plaatjes is het verhaaltje natuurlijk veel minder leuk, maar misschien kan je die erbij fantaseren.)

Roos: Het eerste lesuur begint en ik ben mooi op tijd!

Leraar: Goedemorgen jongens en meisjes, een fijn weekend gehad?

We gaan iets leuks doen vandaag.

Roos denkt: Iets leuks? Dat heb ik hier nog nooit meegemaakt.

Deze leraar ziet er best normaal uit.

Leraar: Pak jullie atlas er maar bij, dan zal ik het één en ander uitleggen.

Roos denkt: Mijn atlas? Verhip, die heb ik nog bij me ook!!

Een half uur later…

Leraar: Heeft er iemand nog vragen?

Roos denkt: Wat een geweldige leraar! Ik begrijp alles wat hij uitlegt!

Klasgenoot: Wat een leuk vak hé?

Roos: Ik vind planologie ’t leukste vak tot nu toe.

Klasgenoot: Dit is geen planologie, maar geografica!

Roos: Dan zit ik helemaal verkeerd. Dat vak héb ik niet eens.

Leraar: ??

Roos: ‘t Was ook te mooi om waar te zijn.

Roos vertrekt teleurgesteld uit het lokaal. De vakken, taken en moeilijke woorden zijn natuurlijk behoorlijk overdreven in dit boek. De middelbare school is heel anders dan de basisschool, maar gelukkig niet écht zo ingewikkeld als de school van Roos.

 

Brugpieper Roos Vink: Ukkepuk! is geschreven en getekend door Jan Vriends. De stripjes verschenen eerder in het tijdschrift Tina.