Boeken Leestip

Leestip 7: Een indiaan als jij en ik

Onze samenwerking met de Bibliotheek levert ook elke maand een leestip op. Voor de maand maart, een boek voor de kinderen van groep 5 tot en met 8: Een indiaan als jij en ik. Dit boek gaat over hoe belangrijk de vriendschap is. Over jezelf mogen zijn, of niet. Over een verenverzameling, indianenkunst en wilde dieren in de duinen.

 

Boaz speelt graag in de duinen. Tegen zijn moeder zegt hij dat hij gaat voetballen met Colin, omdat ze wil dat hij vrienden heeft. Boaz vindt het prima zonder vrienden, tot Aïsha in de klas naast hem komt zitten. Haar wil hij wel als vriend. Zij is een indiaan, hij weet het zeker.

Aïsha kan geen Nederlands. Ze spreekt vast Sioux, de taal van de indianen. Samen maken ze een werkstuk over de Maya’s. Niet de bloederige verhalen, maar alleen over de kunst en de godsdienst. Het heet: De leuke kanten van de Maya’s. Boaz schrijft, Aïsha tekent (en dat kan ze heel goed).

Boaz houdt erg van stilte en Aïsha ook, dat is fijn. In de pauze gaan ze naar het fietsenhok, daar is minder herrie. In de les lukt het Boaz veel beter om zich te concentreren op zijn weektaak, m

et Aïsha naast hem. Maar dan krijgt hij te horen dat hij een klas over mag slaan. Ze zegt mag, maar al snel wordt duidelijk dat hij moet.

‘Mag Aïsha ook een klas overslaan?’ vroeg hij toen.

‘Eh… nee, dat denk ik niet,’ zei de juf.

‘Waarom niet?’

‘Aïsha kent de taal nog niet.’

‘Welke taal?’

‘Onze taal.’

‘Maar ze kent wel drie andere talen!’ riep Boaz uit. ‘Haar eigen taal, gebarentaal en petrogliefen-taal.’

‘Ja, dat is heel knap. Maar als Aïsha straks de Cito goed wil maken, dan moet ze eerst onze Nederlandse taal goed leren.’

Dat klonk wel logisch. En duidelijk.

‘Nou. Oké. Dan blijf ik liever bij jou, juf,’ had Boaz gezegd, ‘en bij Aïsha.’

Zo makkelijk gaat het helaas niet. Boaz ontploft. Om te voorkomen dat hij met een stoel gaat gooien, of zijn ouders gaat schoppen en bijten, rent hij weg. Oma is niet thuis, dus gaat hij naar de duinen. Daar blijft hij tot ze hem komen zoeken. Als het donker wordt, is dat niet meer zo fijn. Ook al is Boaz bij de wilde pony’s. Hij heeft honger, het is koud en in het donker kan hij de weg niet meer vinden.

Dit boek gaat over hoe belangrijk de vriendschap tussen Boaz en Aïsha is.Het is een prachtig verhaal waarin je Boaz goed leert kennen, die waarschijnlijk anders denkt dan jij. Het is bijzonder om even in zijn hoofd te mogen kijken.

Een indiaan als jij en ik is geschreven door Erna Sassen en getekend door Martijn van der Linden.