Boeken Leestip

Leestip: De jongen die draken kweekte

Onze samenwerking met de Bibliotheek levert ook elke maand een leestip op. Vandaag een tip voor kinderen van 6 tot 12 jaar, om zelf te lezen of om voor te lezen: De jongen die draken kweekte. Tomas heeft een opa die twinkelt, een zusje van drie genaamd Lolli, een vader die altijd een koptelefoon op heeft en een moeder die dierenarts is. En een moestuin vol drakenplanten.

 

Als mensen me vragen wat we in grootvaders tuin kweken, denken ze waarschijnlijk aan komkommer, tomaten en snijbonen. Ze verwachten vast niet dat het ware antwoord ‘draken’ is. Maar dat is het wel. We kweken draken. En ik kan je één ding vertellen: dat is een hoop meer gedoe dan komkommers.

Het is niet meteen Tomas´ bedoeling om draken te kweken. Het gebeurt zomaar als zijn opa bedenkt om frambozen te kweken voor Nana´s fruittaart. Ze ruimen een stuk van de gigantische tuin op om plaats te maken voor de fruitmoestuin. Tomas worstelt met een plant die opa Strengelwinde noemde. Het gek uitziende stuk fruit dat hij vindt, neemt hij mee. Eenmaal thuis begint het te gloeien, te groeien en geeft het slijm af.

Eerlijk gezegd verwachtte ik dit soort gedrag niet van fruit. Ik bedoel maar: bananen en mango´s doen zoiets niet. Zelfs met een kiwi weet je waar je aan toe bent. Maar dit? Dit was raar.

Al de eerste avond ontploft het drakenfruit en komt er een klein schattig draakje uit tevoorschijn. Tomas noemt hem Fikkie.

De jongen die draken kweekte is geschreven door Andy Shepard en getekend door Sara Olgilvie. Het is humoristisch geschreven, makkelijk te lezen en er staan veel tekeningen in.